Uncategorized – MalaysiaFokus.com https://malaysiafokus.com Paling Hampir dengan Sumber Thu, 09 Apr 2020 04:36:56 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.1 https://malaysiafokus.com/wp-content/uploads/2020/04/cropped-mf-32x32.gif Uncategorized – MalaysiaFokus.com https://malaysiafokus.com 32 32 “Nak pedang yang ustaz pegang tu. Ana nak belasah sayuti” https://malaysiafokus.com/nak-pedang-yang-ustaz-pegang-tu-ana-nak-belasah-sayuti/ https://malaysiafokus.com/nak-pedang-yang-ustaz-pegang-tu-ana-nak-belasah-sayuti/#respond Thu, 09 Apr 2020 04:24:05 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=747 Ini antara komen Mohamed Zuhdi di facebook Ustaz Nazmi Karim (Origional).

 

Ustaz Nazmi Karim memegang pedang mainan dalam tazkirah online.

Ustaz Nazmi dalam tazkirah online di page peribadinya dilihat memegang pedang mainan.

Zuhdi sebelum ini memuat naik status bahawa dia telah disahkan positif Covid-19.

Dia yang merupakan Bendahari Pemuda PAS Selangor menyertai kempen mencerca dan ‘mendoakan kehinaan dan kecelakaan’ kepada Sayuti.

Sayuti mengkritik Presiden PAS yang dikatakan berbohong dalam surat yang dihantar kepada Gerakan-gerakan Islam seluruh dunia berkenaan politik Malaysia yang mana sehingga hari ini Presiden PAS masih berdiam diri.


Netizen mengecam tindakan Zuhdi yang memuat naik status semasa berada di Turki “Lunch dulu lah.. pasni nak main salji pulak.. orang tua2 kata corona virus takut salji”.

Setelah disahkan positif Covid-19, derma kilat dilancarkan oleh pemuda PAS dan sekali lagi dia dikritik.

Dalam jawapan balas Zuhdi di facebook peribadinya, dia menyatakan “saya telah ke Turki pada 13 Mac 2020 bersama Kembara Mukmin Travel dan ketika itu Turki belum ada kes Covid-19″

Semakan dibuat mendapati Turki telah mengisytiharkan kes pertama pada 11 Mac 2020. Setelah itu, rakyat Turki mula mengurangkan aktiviti luar rumah.

Sayuti sempat mendoakan kesembuhan kepada Zuhdi di Wallnya.

]]>
https://malaysiafokus.com/nak-pedang-yang-ustaz-pegang-tu-ana-nak-belasah-sayuti/feed/ 0
3 kemusykilan disinfeksi jalan oleh menteri disuarakan seorang pengamal perubatan. https://malaysiafokus.com/3-kemusykilan-disinfeksi-jalan-oleh-menteri-disuarakan-seorang-pengamal-perubatan/ https://malaysiafokus.com/3-kemusykilan-disinfeksi-jalan-oleh-menteri-disuarakan-seorang-pengamal-perubatan/#respond Tue, 31 Mar 2020 05:42:01 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=695 Ok la. Saya tak kisah sangat Menteri pakai PPE masa kat luar sedangkan orang sekeliling dia tak pakai pun. Anggaplah sebahagian gimik politik walaupun ramai lagi Menteri lain tak buat gimik politik level itu.

Cuma concern saya;

1. Proses Disinfection tu betul ke macam tu?

Sembur jalanraya, sembur atas bumbung.

Tempat-tempat yang unlikely orang awam akan sentuh kemudian pegang muka.

Tempat yang kena sinaran matahari direct dan kering dengan segera.

2. Gimik-gimik begitu akan mengumpulkan ramai orang, dan boleh menggagalkan ‘social distancing’

3. Pembaziran berlaku, sekiranya tiada bukti tindakan yang diambil boleh memberi kesan positif – sedang wang dibelanjakan dan sumber manusia dikerah.

Saya concern sebab tak mahu Malaysia membuat tindakan-tindakan yang tidak berdasarkan sains dan pembuktian.

Kalau ada bukti dan fakta yang menyokong, Alhamdulillah. Teruskan.

Saya yakin rakyat akan sokong tindakan yang diambil berdasarkan fakta, dan kalau rakyat tak sokong sekali pun – kita buat benda betul kan?

#SayangiMalaysiaKu
#stayathome

Penulis berkongsi tulisannya di:

https://www.facebook.com/1284086294/posts/10221903247952038/

Sejak proses ini dilakukan, ramai netizen mula berkongsi sindiran dengan gimik Menteri Kerajaan Temptan Zuraidah Kamaruddin.

]]>
https://malaysiafokus.com/3-kemusykilan-disinfeksi-jalan-oleh-menteri-disuarakan-seorang-pengamal-perubatan/feed/ 0
Ini dilema Usahawan Kecil & Sederhana dengan pakej Rangsangan COVID-19 yang ramai tak tahu https://malaysiafokus.com/ini-dilema-usahawan-kecil-sederhana-dengan-pakej-rangsangan-covid-19-yang-ramai-tak-tahu/ https://malaysiafokus.com/ini-dilema-usahawan-kecil-sederhana-dengan-pakej-rangsangan-covid-19-yang-ramai-tak-tahu/#respond Sun, 29 Mar 2020 03:02:31 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=688 “ COVID19 – Akan hilang 1 Juta Pekerjaan ?”

Saya mula nampak rakan2 usahawan yang terkesan dan merungut ketidakadilan yang mereka hadapi pada ketika ini.

Firstly I’m not politician, saya menulis atas capacity saya sebagai seorg Usahawan, seorang Pengilang IBS.

Mereka sekadar meluahkan masalah mereka bukan bermakna mereka tidak bersyukur & bermain politik. They just want, some sympathy for their business.

Dia begini Usahawan ini ada 3 Kategori :
✅ Medium Enterprise
✅ Small Enterprise
✅ Micro Enterprise

ZYQ Kategori Small Manufacturing. Yang banyak terkesan ini adalah rakan2 Usahawan Small & Micro (PKS) yang mempunyai hampir 907,065 PKS .

Jangan kita pukul sama rata kata semua Usahawan itu sama, profit juta2, harta banyak. PKS ini, mereka meniaga kerana ingin menyara hidup keluarga mereka.

Ya Mak Cik Kiah jual goreng pisang tepi jalan itu perlu dibantu. Tetapi usahawan yang mempunyai premise dan staff juga perlu dibantu sebaik dan seadilnya.

✅ Moratorium 6 month.

Kebanyakan usahawan PKS ini tidak mempunyai premise perniagaan sendiri mereka harus menyewa.

Walaupun cuti sebulan mereka tetap perlu bayar sewa. begitu juga untuk 6 bulan seterusnya kesan ini akan membawa kepada cash flow yang mula menipis buat PKS.

✅ Bantuan Loan SME

Ianya satu risiko yang besar kerana PKS akan menambahkan hutang sedia ada dalam keadaan pasaran yang tidak menentu kini.

mampukah mereka bertahan 3-6bulan akan datang,untuk bayar semula loan ini ?!

✅ Bantuan RM600/head 3 bulan

Dia Contoh begini tuan2 :

Pekerja bujang dengan gaji RM2k + Tak perlu Berkerja selama sebulan + duduk rumah, duit ke tempat kerja tidak dibelanjakan.

Gaji tetap dapat RM2k + RM500 (Bantuan)
Malah pendptan mereka terus bertambah.

Dari satu sudut Usahawan pula :
❌Tak dibenarkan buang pekerja
❌Tak dibenarkan potong gaji pekerja.
❌ tetap kena bayar KWSP staff itu.
❌ tetap kena bayar sewa premise.

Masalahnya Income tak masuk selama sebulan ini tuan2 nak cekau duit mana ?! Apa lagi pilihan yang ada buat Usahawan PKS ?

✅Dalam keadaan sekarang, membantu usahawan juga penting, jika usahawan gulung tikar pekerja juga hilang sumber pendapatan.

Ada 907,065 PKS jika sorg staff dibuang bermakna 907,065 pekerja akan hilang punca pendapatan. Saya jangkakan 1 Juta pekerja akan hilang pekerjaan dalam tempoh 3-6 bulan ini.

Buat Rakan2 Usahawan, “Hanya Kita sesama usahawan sahaja yang faham situasi ini”.

Kita yang memilih jalan ini, Kita pernah struggle Dari bawah, Jika kini Kita Jatuh, Kita bangkit semula saudara- saudara ku. InsyaAllah Ada bahagian kita nanti.

“The Sun Always Shines after the Storm.”

InsyaAllah semoga kita dapat harungi detik ini bersama2.

Ir Zikri Zaini
Usahawan PKS
#staystrong
#stayathome

Tulisan ini diterbitkan asalnya di facebook beliau:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3134517496572135&id=100000417462096

]]>
https://malaysiafokus.com/ini-dilema-usahawan-kecil-sederhana-dengan-pakej-rangsangan-covid-19-yang-ramai-tak-tahu/feed/ 0
Malaysia makin terkenal. Portal Berita Di UK pula tolak teori Air Suam Menteri Kesihatan https://malaysiafokus.com/malaysia-makin-terkenal-portal-berita-di-uk-pula-tolak-teori-air-suam-menteri-kesihatan/ https://malaysiafokus.com/malaysia-makin-terkenal-portal-berita-di-uk-pula-tolak-teori-air-suam-menteri-kesihatan/#respond Tue, 24 Mar 2020 03:37:35 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=626 Semalam 23 Mac, portal berita Express.co.uk pula mempersoalkan mitos bahawa minum air suam boleh ubati coronavirus.

Kali ini, temuramah Menteri Kesihatan Dr Adham Baba di RTM menjadi tumpuan dalam artikel.

Walaupun ramai cytro PN cuba mempertahankan tips Air Suam menteri kesihatan ini, tetapi ramai pakar dalam negara dan luar negara menolak tips yang tidak bersandarkan ‘evidence-based’ ini.

Malah Ketua Pengarah Kesihatan Dr Hisham juga menegaskan tidak akan menggunakan tips menteri ini dan hanya menggunakan kaedah yang telah terbukti secara sainfitik untuk mengawal wabak COVID-19.

Ini antara petikan dari artikel ini:

Artikel penuh boleh dibaca disini

https://www.express.co.uk/life-style/health/1258204/coronavirus-cure-drinking-warm-water-help-cure-coronavirus

Akbar Express ini ditubuhkan pada tahun 1900 dan mempunyai 3juta pembaca sehari.

https://www.campaignlive.co.uk/article/mail-uks-most-read-news-brand/1592595

Ini video tips Air Suam Menteri beserta penjelasan saintifik kenapa mitos ini tidak tepat.

]]>
https://malaysiafokus.com/malaysia-makin-terkenal-portal-berita-di-uk-pula-tolak-teori-air-suam-menteri-kesihatan/feed/ 0
WHO Sangkal Dakwaan Minum Air Masak lindungi dari Covid-19 https://malaysiafokus.com/who-sangkal-dakwaan-minum-air-masak-lindungi-dari-covid-19/ https://malaysiafokus.com/who-sangkal-dakwaan-minum-air-masak-lindungi-dari-covid-19/#respond Sat, 21 Mar 2020 00:23:10 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=563 Sebelum ini, WHO telah menyangkal pendapat ini melalui twitter rasminya:

 

Berikut pula penjelasan saintifik berkenaan mitos ini:

maklumat ini mesti disebarkan kerana bimbang ramai mempercayai nasihat salah yang diberikan oleh Menteri Kesihatan Dr Adham Baba..

Akibat nasihat yang salah ini, berikut antara reaksi netizen:

h

]]>
https://malaysiafokus.com/who-sangkal-dakwaan-minum-air-masak-lindungi-dari-covid-19/feed/ 0
Mana Pengerusi NADMA Pak Wan Kereta Terbang Pergi? https://malaysiafokus.com/mana-pengerusi-nadma-pak-wan-kereta-terbang-pergi/ https://malaysiafokus.com/mana-pengerusi-nadma-pak-wan-kereta-terbang-pergi/#respond Wed, 18 Mar 2020 00:41:32 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=525 1. Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan (NADMA Malaysia) adalah badan yang bertanggungjawab menyelaras pengurusan bencana negara. Dahulunya ia sebahagian dari Majlis Keselamatan Negara.

2. Dahulu NADMA berada dibawah tanggungjawab Timbalan Perdana Menteri (TPM) iaitu Dato’ Seri Dr. Wan Azizah.

3. Setelah kerajaan khianat pintu belakang dibentuk dan kabinet tidak mempunyai TPM, NADMA diletakkan dibawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Dato’ Seri Redzuan Yusof.

4. Selain Perdana Menteri yang diberikan perhatian, rakyat Malaysia mungkin terlepas pandang Menteri yang bertanggungjawab penuh dalam hal bencana negara iaitu yang lebih dikenali Pak Wan yang pernah menjadi menteri kabinet 22 bulan sebelum ini.

5. Namun persoalannya; mengapa hanya PM nampak lebih bekerja aktif dan berbuat kesilapan fatal yang berulang?

Allah al-Musta’ān. Selamatkanlah Malaysiaku Ya Allah…

Sumber: fb Ustaz Abu Hafiz Salleh Hudin

MANA PERGI PAK WAN KERETA TERBANG?

Akhirnya timbul juga dalam Bernama. Bukan berkenaan NADMA, tapi timbul selamat hantar borang pencalonan parti..

PM8 yang juga Pengerusi MKN dijumpai main Golf, Pengarah NADMA dijumpa tengah sibuk bertempur dalam pemilihan parti.

Semoga Malaysia selamat tempuhi ujian COVID-19 ni.

Gambar bonus

]]>
https://malaysiafokus.com/mana-pengerusi-nadma-pak-wan-kereta-terbang-pergi/feed/ 0
Dr Dzulkefly Jawab Berita Palsu Screenshot “Pelancong Cina Digalakkan Bercuti Ke Malaysia” https://malaysiafokus.com/dr-dzulkefly-jawab-berita-palsu-screenshot-pelancong-cina-digalakkan-bercuti-ke-malaysia/ https://malaysiafokus.com/dr-dzulkefly-jawab-berita-palsu-screenshot-pelancong-cina-digalakkan-bercuti-ke-malaysia/#respond Tue, 17 Mar 2020 17:21:50 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=515 Dr Dzulkefly terpaksa tampil menjelaskan dan menjawab berkenaan Screenshot berita palsu yang sedang diedarkan yang mana beliau telahpun menjawabnya semasa masih lagi bertugas sebagai YB Menteri Kesihatan.

Berikut hantaran beliau di facebook:

————————————————-

KENYATAAN MEDIA DR DZUL PADA 27 JANUARI 2020 BERKENAAN SUMBER BERITA PALSU

[ADMIN] Tangkap layar yang ditularkan di socmed pada laman berita Bah News bertajuk PELANCONG CHINA DIGALAKKAN BERCUTI KE MALAYSIA ASALKAN GUNA TOPENG MUKA adalah PALSU dan BERNIAT JAHAT oleh pihak-pihak tertentu.Carian sebelum ini adalah pada sumber berita berkenaan mendapati bahawa tajuk berita berkenaan telah disunting kepada TANGGUH PERJALANAN KE CHINA, NASIHAT UNTUK RAKYAT MALAYSIA (misleading) dan ianya dimuat naik pada 26 hb Januari 2020 yang telah dikemaskini (http://bahnews.org/pelancong-china-digalakkan-bercuti-ke-malaysia-asalkan-guna-topeng-muka/).Berkenaan berita yang dimuat lain ke portal berkenaan, ianya telah diberi liputan dan dimuat naik kali pertama dalam laman berita media arus perdana pada 23 Januari 2020 (https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/01/649443/wisma-putra-minta-rakyat-malaysia-tangguh-perjalanan-ke-wuhan-china) berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan Wisma Putra sendiri.Dr Dzulkefly pada sidang media yang berikutnya selepas daripada tarikh berkenaan mengulangi saranan Wisma Putra agar menangguhkan perjalanan ke China jika tiada keperluan mendesak selaras dengan keputusan kabinet. Justeru, konotasi ayat Pelancong China Digalakkan Bercuti ke Malaysia Asalkan Guna Topeng Muka TIDAK PERNAH DISEBUT SAMA SEKALI dalam mana-mana sidang media yang dihadiri Dr Dzulkefly. Pada peringkat awal (gelombang pertama), KKM pada waktu itu telah membuat penyelidikan dan mendapat makluma balas daripada Public Health Emergency of International Concern dimana masih lagi patuh pada arahan International Health Regulations (IHR 2005) yang bersandarkan kepada arahan dan pendirian WHO untuk tidak menutup/sekatan kepada pelancong asing. Dr Dzul menyeru agar semua pihak tidak memetik berita daripada sumber yang tidak sahih untuk dimuat naik di media sosial kerana tindakan ini adalah suatu kesalahan di sisi undang-undang. Jika tidak pasti, jangan kongsi. Klik dengan bijak dan jadilah pengguna yang bertanggungjawab. Penularan wabak COVID19 ini lebih utama untuk kita tangani. Semoga ia dipermudahkan..#beritapalsu#COVID19

Posted by Dr Dzulkefly Ahmad on Monday, March 16, 2020

Tangkap layar yang ditularkan di socmed pada laman berita Bah News bertajuk PELANCONG CHINA DIGALAKKAN BERCUTI KE MALAYSIA ASALKAN GUNA TOPENG MUKA adalah PALSU dan BERNIAT JAHAT oleh pihak-pihak tertentu.

Carian sebelum ini adalah pada sumber berita berkenaan mendapati bahawa tajuk berita berkenaan telah disunting kepada TANGGUH PERJALANAN KE CHINA, NASIHAT UNTUK RAKYAT MALAYSIA (misleading) dan ianya dimuat naik pada 26 hb Januari 2020 yang telah dikemaskini (http://bahnews.org/pelancong-china-digalakkan-bercuti-ke-malaysia-asalkan-guna-topeng-muka/).

Berkenaan berita yang dimuat lain ke portal berkenaan, ianya telah diberi liputan dan dimuat naik kali pertama dalam laman berita media arus perdana pada 23 Januari 2020 (https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/01/649443/wisma-putra-minta-rakyat-malaysia-tangguh-perjalanan-ke-wuhan-china) berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan Wisma Putra sendiri.

Dr Dzulkefly pada sidang media yang berikutnya selepas daripada tarikh berkenaan mengulangi saranan Wisma Putra agar menangguhkan perjalanan ke China jika tiada keperluan mendesak selaras dengan keputusan kabinet.

Justeru, konotasi ayat Pelancong China Digalakkan Bercuti ke Malaysia Asalkan Guna Topeng Muka TIDAK PERNAH DISEBUT SAMA SEKALI dalam mana-mana sidang media yang dihadiri Dr Dzulkefly.

Pada peringkat awal (gelombang pertama), KKM pada waktu itu telah membuat penyelidikan dan mendapat makluma balas daripada Public Health Emergency of International Concern dimana masih lagi patuh pada arahan International Health Regulations (IHR 2005) yang bersandarkan kepada arahan dan pendirian WHO untuk tidak menutup/sekatan kepada pelancong asing.

Dr Dzul menyeru agar semua pihak tidak memetik berita daripada sumber yang tidak sahih untuk dimuat naik di media sosial kerana tindakan ini adalah suatu kesalahan di sisi undang-undang. Jika tidak pasti, jangan kongsi. Klik dengan bijak dan jadilah pengguna yang bertanggungjawab. Penularan wabak COVID19 ini lebih utama untuk kita tangani. Semoga ia dipermudahkan.
.
#beritapalsu
#COVID19

Sumber: https://facebook.com/story.php?story_fbid=3573314836074295&id=515881535150989&sfnsn=mo

VIDEO MENYANGGAH BERITA PALSU

SCREENSHOT BERITA PALSU YANG DISEBARKAN

]]>
https://malaysiafokus.com/dr-dzulkefly-jawab-berita-palsu-screenshot-pelancong-cina-digalakkan-bercuti-ke-malaysia/feed/ 0
MENTERI PENGAJIAN TINGGI DIKECAM KERANA TERLALU LAMBAT https://malaysiafokus.com/500-2/ https://malaysiafokus.com/500-2/#respond Tue, 17 Mar 2020 12:25:38 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=500 Menteri Pengajin Tinggi yang baru muncul telah dikecam warga Tweeter.

]]>
https://malaysiafokus.com/500-2/feed/ 0
11 FAKTA TUDUHAN KERAJAAN PH PENYEBAB WABAK TIDAK TEPAT https://malaysiafokus.com/11-fakta-tuduhan-kerajaan-ph-penyebab-wabak-tidak-tepat/ https://malaysiafokus.com/11-fakta-tuduhan-kerajaan-ph-penyebab-wabak-tidak-tepat/#respond Tue, 17 Mar 2020 02:13:32 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=476 Memandangkan terdapat usaha menuduh kerajaan PH bertanggung jawab menyebabkan letusan wabak CONVID-19 ini, maka berikut 11 fakta yang anda perlu tahu.

1. 1ST WAVE BERJAYA DIKAWAL

1st Wave yang diuruskan kerajaan PH (yang ditumbangkan pada 24Feb) yang terdiri dari pelancong China telah sihat sepenuhnya dan telah tinggalkan negara pada 27 Feb. Pada masa ini China telah melakukan LOCKDOWN yang bermaksud kawasan yang terjejas tidak boleh tinggalkan tempat mereka. Tiada lagi dibenarkan melancong.

2. 11 HARI GAP TIADA KES BARU

15Feb – Wave 1 tamat.

24Feb – Kerajaan PH tumbang.

27Feb – Bermula Wave 2.

3. 2ND WAVE BERMULA 27Feb

Gelombang kedua terdiri dari rakyat Malaysia yang membawa virus ini dari luar ke dalam Malaysia. Mereka BUKAN pelancong.

4. NEGARA TIADA KABINET SELAMA 16 HARI

Akibat langkah Sheraton, Malaysia kehilangan Kerajaan yang effektif untuk tangani Convid-19 selama 16 hari dari tarikh PH tumbang (24 Feb) sehingga perlantikan 70 Kabinet baru (10 Mac 2020).

Individu yang terlibat mengkhianat usaha Kerajaan tangani Wabak COVID-19

5. NEGARA TERLEPAS 16 HARI WAKTU KRITIKAL

Semasa berdepan dengan Gelombang Ke-2, Malaysia tiada Menteri Dalam Negeri untuk membuat polisi kawalan pintu sempadan, Tiada Menteri Agama untuk menghalang aktiviti berkumpul di masjid, Tiada Menteri Kesihatan yang memandu pasukan menentang wabak dan paling teruk NADMA telah hilang arah tuju apabila TPM sudah kehilangan jawatan.

6. WHO MEMUJI KERAJAAN PH TANGANI WABAK

Wakil WHO ke Malaysia, Brunei Darussalam dan Singapura, Dr Lo Ying-Ru, berkata kerajaan negara ini cemerlang dalam melakukan siasatan kesnya selain telus berkongsi perkembangan terkini bukan hanya kepada WHO tetapi juga kepada orang ramai.

7. IJTIMA TABLIGH 27HB JADI PUNCA UTAMA WABAK

Semasa tumpuan negara kepada drama politik Langkah Sheraton, tiada lagi kerajaan yang efektif memantau aktiviti yang menjadi punca ledakan kes CONVID-19. Disamping tumpuan juga kepada kesan ekonomi dan pasaran saham yang sebabkan 43bil hilang dari Bursa.

8. 24hb TWEET TERAKHIR DR DZULKEFLY

“Alhamdulillah! 2 lg kes COVID-19 pulih sepenuhnya & discaj hari ini. Tiada kes +ve baru. Kes-14 & Kes-19 sblm ini dirawat di HKL. Jumlah yang tlh pulih sepenuhnya & discaj hingga hari ini 20 orang. 2 masih dirawat di wad dan stabil. Tweet saya terakhir sbg YBMK. TK!”

9. KES 26 RAKYAT TEMPATAN PUNCA MEREBAK

Pesakit ini disahkan positif pada 29 Feb 2020 semasa TIADA KERAJAAN yang sebabkan kes merebak. Pada 4 Mac, 215 Kontak rapat, 16 Positif, 19 Negatif, 180 menunggu keputusan berpunca dari Kes 26 ini.

Sumber MOH

10. GRAF TREND MENURUN SEMASA PH

MOH Mendedahkan graf kes yang dilihat menurun semasa PH masih memimpin kerajaan dan mencanak naik setelah kerajaan ditumbangkan.

Sumber: https://kpkesihatan.com/2020/03/04/kenyataan-akhbar-kpk-4-mac-2020-situasi-semasa-jangkitan-penyakit-coronavirus-2019-covid-19-di-malaysia/

11. MALAYSIA MENJADI NEGARA TERATAS

12. MALAYSIA PECAH REKOD 190 KES SEHARI PADA 15 MAC 2020.

Sebanyak 190 kes baharu dilaporkan positif COVID-19 menjadikan jumlah kumulatif meningkat kepada 428 kes. Berdasarkan siasatan awal, kebanyakan kes baharu itu berkait dengan kluster perhimpunan tabligh di Masjid Sri Petaling, baru-baru ini.

TUDUHAN FITNAH PENYOKONG KERAJAAN PINTU BELAKANG

Berikut usaha penyokong kerajaan Pintu Belakang Pakatan Nasional yang cuba membuat tuduhan dan menyebarkan poster berikut:

Kerajaan Pintu Belakang sebaiknya menumpukan perhatian kepada memerangi wabak ini daripada bermain politik dan membuktikan mereka mampu menanganinya walaupun telah diperingatkan berkali-kali bahawa kerajaan PH sepatutnya tidak digangu dalam tempoh negara menghadapi wabak COVID-19 yang membunuh ini.

Dalam hal ini, Dr Dzulkefly telahpun menjawab tuduhan fitnah ini:

Dr Dzulkefly Jawab Berita Palsu Screenshot “Pelancong Cina Digalakkan Bercuti Ke Malaysia”

 

]]>
https://malaysiafokus.com/11-fakta-tuduhan-kerajaan-ph-penyebab-wabak-tidak-tepat/feed/ 0
CONVID-19: NASIHAT DR DZULKEFLY MANTAN MENTERI KESIHATAN https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3570232693049176&id=515881535150989 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3570232693049176&id=515881535150989#respond Mon, 16 Mar 2020 09:04:57 +0000 https://malaysiafokus.com/?p=472

 

]]>
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3570232693049176&id=515881535150989/feed/ 0